7 must do's in de Champagneregio

Ga je binnenkort naar de Champagneregio? Gewoon een weekendje weg of op doorreis naar een zuidelijker deel van Europa? En heb je nog wat tips nodig? I got you. 

Nummer 1: No-brainer. Ga naar een aantal kleine wijnboeren. 

Er is niets zo leuk als bij een kleine wijnboer langs gaan om daar zijn eigen wijnen te proeven. En met een beetje geluk of als je van tevoren even mailt kan je ook vaak de kelders zien. 

Als je een route door de Champagneregio rijdt met de auto (zie het zwarte bord hier naast) kom je genoeg kleine champagneproducenten tegen. Even de auto parkeren, aanbellen en afwachten. Zo kom je de meest uiteenlopende wijnboeren tegen. 

Mocht je dat te spannend vinden. Dan kun je ook hier van tevoren wat boeken.

Nummer 2: Ga óók naar een groot Maison. 

Als de je regio echt goed wil leren kennen dan raad ik je aan om naast de kleine wijnboer ook een groot Maison te bezoeken. 

Je krijgt namelijk een compleet andere beleving. 
Bij de Maisons zie je dat er veel tijd en geld is gestopt in het kunnen ontvangen van de gasten. Er is vaak een Engelstalige gids en kosten noch moeite is gespaard om je een toffe beleving te geven. Denk aan video's, geur, licht en karretjes in te tunnels. Alles draait hier om comfort. Ook zie je gelijk dat er veel geld wordt verdiend. Vergeet niet te boeken van tevoren. 

Een ervaring die je moet doen als je in de regio bent. 

Nummer 3: Bekijk de streek van boven. 

Sinds enige tijd hebben ze een luchtballon in Epernay. Le Ballon d'Epernay. Een aanrader als je een bijzondere ervaring wilt hebben en niet schrikt van hoogtes. Je krijgt een glas champagne en gaat omhoog in de ballon. Daar kan je genieten van het prachtige uitzicht over Epernay en de wijnvelden er om heen.

Veel romantischer dan dit wordt het niet. 

De ballon zit netjes vast aan een kabel en het is natuurlijk erg veilig. Meer info kun je hier vinden. 

Nummer 4: Bezoek Reims 

In Reims kun je dus verschillende Maisons bezoeken en dat is ook zeker aan te raden. Maar Reims heeft zeker meer. Ten eerste is er een prachtige kathedraal. Daar werd dus vroeger de Franse adel gekroond tot koning. Zowel van buiten als van binnen erg prachtig. Heel veel glas in lood (onder andere van Chagall). 

Daarnaast is Reims een gezellige stad waar je heerlijk kunt dineren, winkelen, wat kunt drinken of eten. 

Je kunt heerlijk wandelen door het centrum, want alles is goed aan te lopen. 

Wil je wat suggesties voor plekken om te eten/drinken?
Laat het vooral weten, ik help je graag! 

Nummer 5: Ga slapen in de stad óf juist in de dorpjes 

Als je naar de champagneregio gaat heb je natuurlijk twee opties. Of je slaapt in Reims... of je doet dat niet. Oké: open deur. Waarom je in Reims moet zijn heb je niet hier boven gelezen. Als je in de avond nog wat wil doen (een drankje of een dansje) is Reims the place to be. Of eigenlijk: de enige place to be. Verwacht in Epernay of andere dorpjes geen sprankelend nachtleven.

Als je wil gaan voor rust, authenticiteit en een hele relaxe vibe: kies dan voor een B&B uit de stad. Zo kun je heerlijk overnachten tussen de wijnvelden en ben je snel op de weg als je de wijnboeren wil bezoeken. 

Nummer 6: Parc Naturel Régional de la Montagne de Reims

Als je van natuur houdt of even klaar bent met alle bubbels kun je heel goed naar dit prachtige stukje natuur gaan. Het is de perfecte plek om goed tot rust te komen en heerlijk te wandelen of te fietsen. Er zijn ook verschillende wandel- en fietspaden aanwezig. Hier vind je meer informatie over het park en ook de routes. 

Ook lekker als je in de ochtend wil beginnen met een hardlooprondje! 

Nummer 7: Zorg voor een auto met een flinke kofferbak 

Want je weet nooit hoeveel flessen je graag mee terug gaat nemen. Of ben ik daar de enige in? 

Nou in ieder geval is het een prachtige regio. Ook als je niet van champagne houdt. De mensen zijn er aardig en gewend aan toeristen. Het eten is er goed en de natuur is prachtig. Ook niet onbelangrijk: het is goed aan te rijden vanaf Nederland. Je hoeft dus helemaal niet met het vliegtuig weg.

WINWIN. 

Kortom: genoeg redenen om naar de Champagneregio te gaan! En heb je hulp, vragen óf suggesties nodig: laat het vooral weten. Ik help je graag.