Hoe bewaar jij je bubbels goed?

Zoals bij elke fles wijn staat ook op een fles champagne geen houdbaarheidsdatum. Ik krijg vaak vragen over de houdbaarheid van de bubbel. Er zijn wat richtlijnen over de houdbaarheid van bubbels en een aantal factoren die van invloed zijn. Graag deel ik die inzichten met jullie.

De stelregel is dat de bubbel even lang bewaard kan worden als de tijd dat de wijn heeft gerijpt in de kelders van de maker. Dat is de tijd voordat de mousserende wijn door de maker op de markt wordt gebracht. Standaard rijpen non-vintage champagnes 3 jaar in de kelder alvorens ze op de markt worden gebracht. Dat zou betekenen dat ze daarna nog 3 jaar houdbaar zijn, zonder substantieel in kwaliteit af te nemen.

Toch raad ik je aan om niet te dicht tegen die 3 jaar aan te gaan zitten, omdat je als koper en drinker van de bubbel nooit weet hoe lang de fles al heeft gelegen bij de verkoper.

 

Zo zijn er dus globale standaarden voor de houdbaarheid van champagne:

Een geopende fles bubbels raad ik aan om niet langer te bewaren dan 3 tot 5 dagen. Maar ga vooral af op de geur en smaak van de bubbel. Het kan zijn dat de mousserende wijn nog prima te drinken is na die 5 dagen, maar het kan ook dat de bubbel na 3 dagen al niet lekker meer is.

Tekenen dat de bubbel niet zijn kwaliteit heeft behouden, is dat hij dan muf en zuur smaakt. Natuurlijk zonde van zo’n mooie fles. Weggooien kan, maar je kan de bubbel nog wel gebruiken om mee te koken.

 

De meeste bubbels hebben geen ‘rijpings potentieel’ (het proces waarbij de wijn beter wordt door hem lang te bewaren) en zijn al perfect op dronk op het moment dat ze op de markt komen. Ze zijn veel te lekker om in je kelder of wijnrek te hebben liggen!

 

Voor de volledigheid hebben de volgende punten ook nog invloed op de houdbaarheid van bubbels:

  • Druivenrassen (sommige druivenrassen kun je simpelweg langer bewaren: hoe meer fruittonen, hoe korter de bewaartijd)
  • Kwaliteit van de druiven (hoe beter de kwaliteit, hoe langer je ze kunt bewaren)
  • Grootte van de fles (halve flessen en hele grote flessen worden gemaakt in ‘standaard’ flessen en hebben daardoor in contact gestaan met zuurstof)
  • Kwaliteit van de kurk (enorm belangrijk: een kwalitatief goede kurk sluit de fles goed af en slinkt gedurende de jaren minder)

Als bonus zal ik je wat tips geven voor de ideale plek voor het bewaren van jouw bubbels.

 

  • Bewaar jouw bubbel op een donkere en tochtvrije plek (bewaar de fles nooit in direct zonlicht!)
  • De temperatuur is het beste tussen de 7 en 12°C;
  • Beweeg de fles zo min mogelijk;
  • Zorg dat de kurk nat blijft. Dat kun je sowieso doen door de fles neer te leggen, maar volgens onderzoek kan een fles bubbels ook rechtop blijven staan door het koolzuurgas. Als je geen risico wil nemen raad ik aan om de fles horizontaal te bewaren.

Het (lang) bewaren van de fles bubbels in de koelkast is dus niet per se een goed idee. De koelkast gaat open en dicht wat temperatuurschommelingen geeft, evenals het licht wat er bij komt.

 

Mocht je extra trek hebben gekregen in een (natuurlijk goed bewaarde) bubbel? Neem eens een kijkje in de webshop.