Wat zijn de beste glazen voor de beste bubbels?

 

Champagneglazen zijn er in vele soorten en maten. Er wordt mij vaak de vraag gesteld welk glas het beste gebruikt kan worden voor het drinken van bubbels. In welk glas komt de geur het beste vrij? In welk glas krijg je de beste bubbels? Proef je andere smaaktonen door het drinken uit een specifiek glas? Hieronder beschrijf ik de meest voorkomende champagneglazen met daarbij hun eigen kenmerken.

 

De flûte
Dit is het champagneglas wat de meeste mensen gebruiken als zij een mousserende wijn drinken. De klassieke champagne flûte is perfect voor lichte, frisse en droge champagnes. De lengte van het glas zorgt ervoor dat de bubbeltjes lang in tact blijven. De bubbel ontpopt zich aan de onderkant van de flute en neemt de tijd zich te ontwikkelen in het glas tot het aan de oppervlakte komt. Dit wordt ook wel een bellensnoer genoemd. De elegante en slanke vorm van het glas zorgt ervoor dat de bubbels lang in tact blijven. De vorm van het glas zorgt er ook voor dat de bubbel geproefd kan worden op het puntje van de tong. Tegelijkertijd zorgt de vorm van dit glas ervoor dat de heerlijke aroma’s van de bubbels minder goed vrij kunnen komen.

 

Heb je nog geen flûtes in je collectie? Je vindt ze hier!

Wist je dat?
Het bellensnoer ontstaat door een oneffenheid in het glas. In sommige champagneglazen zit een klein kristal om ervoor te zorgen dat het snoer ontstaat.

De coupe
Dit champagneglas kennen veel mensen door films als de Great Gatsby. De legende gaat dat dit brede en platte glas is nagemaakt van de linkerborst van Madame de Pompadour, de maîtresse van de Franse koning Lodewijk XV. De wijdte van het glas zorgt ervoor dat de geuren en aroma’s van de bubbels makkelijker vrijkomen en direct de tonen van bijvoorbeeld appeltjes en gist onthuld. Dit zorgt voor een geur- en smaakexplosie bij jouw eerste slok. Vooral bij bubbels met rijke smaken, zoals een Blanc de Noirs of een Millésime, is dit een perfect glas om uit te drinken. De coupe zorgt er echter wel voor dat de bubbels makkelijker vervliegen, evenals de geur van de champagne.

 

Heb je nog geen coupes in je collectie? Je vindt ze hier! 

De tulp
Een derde minder bekend glas is de tulp. Als de bubbels in de mousserende wijn de oppervlakte raken en knappen, komt er aroma vrij. De tulp is erop ingericht dat die geur direct in ons neus komt, wat zorgt voor een betere smaaksensatie. Door de lichte, terugkomende bolling in het glas, blijven de aroma’s beter in het glas. Je zou kunnen zeggen dat dit glas een kruising is tussen de flute en de coupe. Het heeft de slanke vorm van een flûte maar de bolling van de coupe.  De slanke vorm zorgt ervoor dat de bubbeltjes in het glas mooi tot zijn recht komen. 

Wist je dat?
De lange steel van het glas bedoeld is om zo lang mogelijk de bubbel koud te houden. Hou het glas daarom aan de steel beet en niet aan de onderkant van de bolling.

Op de vraag wat het beste champagneglas is om jouw favoriete bubbel te drinken is geen eenduidig antwoord te geven. Dezelfde bubbel kan anders ruiken en smaken wanneer die geserveerd wordt in een flute, een coupe of een tulp. Om het beste glas te vinden voor jouw mousserende wijn, kan je experimenteren en de bubbel in verschillende glazen uitschenken. Je zal zien dat ieder glas zijn eigen kenmerken heeft. Zoek je nog een leuke bubbel om dit uit te proberen?

Kijk vooral in de webshop voor verschillende soorten bubbels!