Waarom drinken we champagne met Oud & Nieuw?

Het drinken van champagne op oudejaarsavond, we doen het allemaal. Maar waarom is champagne eigenlijk een goed idee met Oud en Nieuw? En hoe is deze traditie geboren? Ik vertel je waar het vandaan komt. Ook geef ik nog een aantal do’s en don’ts voor  de beste champagne-ervaring.

Een zure slok

 

Voordat ik werd gegrepen door champagne dronk ik het maar zelden. Waarschijnlijk zoals zoveel mensen het drinken… Op oudejaarsavond een glas om 12 uur. Dan had je een zure slok in je mond en was je blij dat je het weg kon spoelen met een biertje. Maar ja, het hoorde er bij. Èn het was feestelijk. Dus je deed vrolijk mee. Verschrikkelijk zonde van die mooie drank en alle moeite die is gestoken in het maken ervan. Maar waar is de oorsprong van deze traditie ontstaan?

Vroeger

Daar gaan we weer hoor ik u denken, dus ik zal het kort houden. De Franse adel is zo ongeveer sinds het bestaan van de champagne zoals wij die kennen fan van deze luxe drank. Dat komt doordat in de kathedraal van Reims de kroningen van de Franse koningen plaats vonden. Het hele entourage deed zich tijdens de festiviteiten tegoed aan de lokale drank: champagne! Eerst zonder bubbels en later met. En zeg nou zelf: als de Franse adel dagelijks champagne drinkt, wil iedereen dat wel drinken. Toen in 1728 Lodewijk XV verplichtte dat alle export van champagne in flessen moest gebeuren in plaats van vaten konden de champagneboeren de kwaliteit goed waarborgen en gingen de flessen heel Europa door.

Drank van de elite

Tot op dat moment was champagne echt de drank van de elite. Maar dat veranderde door een steeds rijker wordende middenklasse. Die groep vond het leuk om bij speciale gelegenheden een fles champagne te kopen. Door de prijs kan dat niet iedere dag: een echt luxeproduct. Vooral tijdens feestdagen was het populair. Je voelt hem al aankomen: zo ook bij de jaarwisseling. 

En nu?

Het is tot de dag van vandaag zo dat champagne een luxeproduct is. Tot voor kort zat er zelfs een extra belasting op mousserende wijnen: de zogenoemde ‘bubbeltax’. Enerzijds door de historie en anderzijds doorgezet door de marketing van de champagnehuizen. Vooral gericht op exclusiviteit en feestelijkheid. Een groot marketingbudget wat op gaat aan het in stand houden en uitbouwen van het imago. Als je het mij vraagt kan dat geld beter naar de productie van de wijnen gaan! Een goede champagne hoeft zeker geen vijftig euro te kosten. Daar weten we bij Bubbelbazen alles van.

Maar een goede champagne of andere bubbel tijdens de feestdagen is zeker geen slecht idee. Het is een wijn voor eigenlijk elk moment en perfect te combineren tijdens een feestelijk samenzijn. Tijdens de borrel, tijdens de maaltijd of op een feestje: champagne doet het goed. Tijdens het eten van een oliebol om 12 uur wat minder. Daar is de oliebol gewoon te zoet en te vet voor.

Wat dan wel?

  • TIP: Laat je adviseren over een goede champagne: koop geen fles omdat je de reclame zo leuk vindt.
  • TIP: Let goed op wanneer je de fles drinkt en wat je er bij eet. Sommige smaken passen beter bij champagne dan anderen.
  • TIP: Champagne past ook heel goed bij een maaltijd: probeer dat eens.
    Tip van het huis: sushi & champagne!
  • TIP: Kleine wijnboeren hebben vaak een veel betere prijs/kwaliteit voor hun champagnes.
  • TIP: Champagne geven (of krijgen) is óók leuk tijdens de feestdagen.

 

Dan nog één ding. Schiet je de kurk weg? Normaal zou ik zeggen: ‘Nee, volgens de etiquette niet’. Maar het is Oud & Nieuw. Je schiet het oude jaar weg. Je knalt het nieuwe jaar in. Waarom ook niet. Ik knijp wel een oogje toe!

Proost, op een geweldig nieuw jaar!